torsdag den 10. januar 2013

Opsummering på 2012

Nu er 2013 jo ikke splinternyt mere, men jeg synes alligevel ikke, det er alt for sent lige at opsummere år 2012.
Inde hos Andra så jeg en liste med spørgsmål, der på den måde opsummerede bogåret. Synes ideen er så god, at jeg ikke kan modstå. Spørgsmålene stammer oprindeligt fra The Perpetual Page-Turner.

1. Den bedste bog, du læste i 2012? (Hvis du ikke kan vælge én, opdel gerne efter genre.)
Selvom jeg har læst ufattelig mange gode bøger, så er der alligevel kun én, der dukker op i mit hoved, når jeg bliver spurgt. Blomsternes hemmelige sprog af Vanessa Diffenbaugh. Absolut en ny yndlingsbog! Og klart på min top ti!

2. Den bog i 2012, du var spændt på men ville ønske, du havde elsket mere?
Sweet Evil af Wendy Higgins. Jeg ventede i snart sagt et år, før jeg omsider fik den købt og læst. Og hvilken skuffelse. Nøj, hvor blev jeg ked af det.

3. Mest overraskende bog (på en god måde) i 2012?
Her må jeg igen sige Blomsternes hemmelige sprog. Jeg gik nemlig ind til den uden nogen som helst forventninger og tak for kaffe, hvor blev jeg da bare overrasket i dén grad.

4. Den bog, du anbefalede til flest mennesker i 2012?
Det var nok også Blomsternes hemmelige sprog, fordi jeg var så overbegejstret! Og stadig er det.

5. Bedste serie, du opdagede i 2012?
The Hunger Games af Suzanne Collins. Jeg var sent ude, men jeg kom da med på bølgen ;) Black Dagger Brotherhood af J. R. Ward overraskede mig nu også meget positivt.

6. Nye favorit forfattere, du opdagede i 2012?
John Green. Jeg kan lige så godt sige det! Vi kommer jo ikke udenom, at manden helt sikkert kan noget med ord.

7. Den bedste bog, som tog dig ud af din sikkerhedszone eller var en helt ny genre for dig i 2012?
Her må jeg pege på to. Den første er Shakespeares berømte drama om Romeo og Julie. Var ikke sikker på, om det var noget for mig, men jeg elskede den. Den anden bog er Troldbunden af Margit Sandemo. Fik et helt nyt syn på bøger, der foregår "dengang for længe, længe siden."

8. Mest spændede og umulig-at-lægge-fra-sig bog i 2012?
Den her er altså svær. Jeg var meget opslugt af En flænge i himlen af John Green, men det var ikke spændingens skyld, det var fordi den var så smuk. Hvis det skal komme an på spændingen, så må jeg nok sige Odins Labyrint af Mads Peder Nordbo.

9. Bog, du læste i 2012, som du højst sandsynligt vil genlæse i 2013?
Kan I gætte det? Jeps! Blomsternes hemmelige sprog. Og jeg glæder mig allerede, til jeg har lidt luft i mit læseskema, så jeg kan dykke ned i den endnu en gang.

10. Favorit forside i 2012?
Jeg købte Nightshade af Andrea Cremer pga. coveret. Desværre viste det sig, at jeg blev slemt skuffet. Men den står nu stadig og pynter, og jeg ville ønske, at jeg gad læse de to næste i serien, for de er bare så flotte! Af andre bøger jeg købte pga. coveret, kan nævnes Sweet Evil af Wendy Higgins og Pushing the Limits (det amerikanske cover!) af Katie McGarry.

11. Mest mindeværdige karakter i 2012?
Katniss Everdeen selvfølgelig! 

12. Den smukkeste bog, du læste i 2012?
Blomsternes hemmelige sprog. Den måde blomsterne bruges i romanen og den måde karaktererne er bygget op på. Og plottet. Sproget. Coveret. Jamen det hele for pokker!

13. Bog, der havde den største indflydelse på dig i 2012?
Jeg ved det ikke helt. På en eller anden måde, vil jeg gerne sige En flænge i himlen af John Green, fordi jeg græd så absurd meget, men det er alligevel ikke en bog, jeg sådan går og tænker over mere. Jeg vil også gerne sige For min søsters skyld af Jodi Picoult, men det er pga. det etiske. Gælder de to bøger så?

14. Bog, du ikke kan begribe, du ventede med at læse indtil 2012?
To Kill A Mockingbird af Harper Lee. Jeg forstår godt, hvorfor den er must-read i en masse amerikanske skoler. Den er jo helt igennem fantastisk. Velskrevet og med en god historie. Samtidig må jeg sige, at jeg undrer mig over, hvorfor jeg var så længe om at sige hej til Shakespeares Romeo og Julie. Ubegribeligt!

15. Favorit passage eller citat fra en bog læst i 2012?
Her er vi ude i Pushing the Limits af Katie McGarry:
Her shoulders never shook. No tears streamed down her face. The worst type of crying wasn't the kind everyone could see--the wailing on street corners, the tearing at clothes. No, the worst kind happened when your soul wept and no matter what you did, there was no way to comfort it. A section withered and became a scar on the part of your soul that survived. For people like me and Echo, our souls contained more scar tissue than life

Jeg bliver altså bare nød til også at nævne dette citat fra Blomsternes hemmelige sprog af Vanessa Diffenbaugh:
Perhaps the unattached, the unwanted, the unloved, could grow to give love as lushly as anyone else.

16. Korteste og længste bog, du læste i 2012?
Korteste: Den Lille Prins af Antoine de Saint-Exupéry. 98 sider.
Længste: A Game of Thrones af George R. R. Martin. sider.

17. Den bog i 2012 med en scene, som du var ved at dø for at få lov til at diskutere med andre?  (et WTF moment, en episk afsløring, et saftigt kys etc. etc.) Undgå spoilere!
I den første The Hunger Games bog, skete der noget, jeg ikke var tilfreds med. Jeg blev sur, sur, sur!

18. Favorit forhold fra en bog i 2012? (hvad enten, det er romantisk eller venskabeligt)
Echo og Noah fra Pushing the Limits af Katie McGarry. Hold nu op, hvor jeg bare nød at læse om dem!

19. Favorit bog i 2012 fra en tidligere læst forfatter?
Ravkikkerten af Philip Pullman.

20. Bedste bog, du læste KUN på baggrund af en anbefaling fra én anden i 2012?
To Kill A Mockingbird af Harper Lee. Jeg fik den valgt i "vælg-for-mig" udfordringen på goodreads. Ellers havde den nok stadig bare stået og samlet støv på hylden.

4 kommentarer:

Maja sagde ...

Jeg vil godt lige sige, at du slet ikke behøver læse de to sidste i Nightshade-serien, de er præcis ligeså dårlige som 1'eren! :(

Anonym sagde ...

Jeg synes det er lidt sjovt at læse de forskellige svar, som vi har kommet med. Mange af mine bliver også besvaret med den samme bog/bøger.

Jeg har ikke læst En flænge i himlen, men jeg har kun hørt godt om den, så måske skulle jeg sætte den på min to-read liste :)

Andra sagde ...

Fedt, at du også har fået lyst til at deltage i undersøgelsen. Elsker virkelig at skrive den hvert år! :)

Unknown sagde ...

Spændende at se sådan en "top 20" Men nu bliver jeg jo fristet til spørge hvad der var den værste/den mest skuffende læse oplevelse i 2012.? MVH Morten