lørdag den 25. august 2012

Anmeldelse: Vejen til Jerusalem (Arn #1)

Titel: Vejen til Jerusalem
Org. titel: Vägen till Jerusalem
Serie: Arn #1
Forfatter: Jan Guillou
Forlag: Modtryk
Sider: 403
Sprog: Dansk

Fra forlaget: I det Herrens år 1150 fødes Arn Magnusson til Arnäs. Han opdrages af cisterciensermunkene i Varnhem Kloster i Västra Götaland og Vitskøl Kloster i Danmark og får her den bedste uddannelse, Europa på det tidspunkt kan præstere. Han lærer også at håndtere bue og sværd, for munkene har forstået, at Arn nok ikke er bestemt til at blive klosterbroder.

Da Arn som 17-årig forlader klostret, drages han ind i magtstridigheder. Og han dømmes til tyve års bodstjeneste som tempelridder for sin kærlighed til den smukke Cecilia. Vejen til Jerusalem er begyndt.

VEJEN TIL JERUSALEM er 1. bind i Jan Guillous romanserie
fra korstogstiden.

Anmeldelse: Jeg udfordrede nok skæbnen lidt, da jeg så hurtigt efter Hulebjørnens Klan gik igang med endnu en historisk roman. Trods en meget lang start, var mødet med denne serie dog overvejende positivt. Jeg bliver lidt ærgerligt over, at så meget at handlingen er afsløret på bagsiden (se ovenfor), da det faktisk er præcis det, bogen handler om. Derfor var der heller ikke mange overraskelser gemt i den 400 sider lange bog. Selvfølgelig er det rart, når bagsiden ikke lyver, men behøver den afsløre så meget? Yderligere skulle jeg helt frem til side 387, før bogens titel gav mening. Lidt tosset. Først var jeg egentlig lidt negativ over det, men jo mere jeg tænker over det, des gladere bliver jeg egentlig for titlen. Synes den hænger ret godt sammen med bogens indhold, på trods af det tog sin tid, før det gav helt mening.
Sproget i bogen virkede ikke så naturligt på mig, man skulle i hvert fald holde tungen lige i munden og koncentrere sig. Det passede godt til bogens handling, men jeg havde dog personligt foretrukket, at det havde været lidt mere ligetil. Så mange navne og steder! Bliver helt forpustet bare ved tanken.
Persongalleriet virkede velgennemtænkt, og jeg sad med en følelse af, at jeg virkelig kendte bogens personer. Det var ikke - som i mange bøger - sort og hvidt. Der var grå nuancer ind over. Man er ikke bare god eller ond. Man kan godt være et sted midt imellem. Man kan godt være god, men træffe dumme beslutninger/gøre dumme ting. Og vice versa. Det virkede troværdigt på mig.

3 +'er: 
- Persongalleriet
- Titel og sammenhæng
- Samspillet mellem de forskellige handlingsforløb

3 -'er:
- Rigtig mange navne og steder
- Meget lang start
- Bagsidens afsløringer

Karakter: 2,5/5

3 kommentarer:

Unknown sagde ...

Jeg syntes også det er interessant, at Jan Guillou ikke normalt skriver historiske romaner, men er krimiforfatter. Arn serien er en bestilling (det fremgår i hvert fald af min udgave) og er skrevet med "hjælp" fra museumsfolk.

Jeg slugte 1. og 2. bog, men har endnu ikke gennemført 3. bog... nu vil jeg genlæse dem alle tre, for det er længe siden jeg gik i stå med 3'eren. Jeg glæder mig til at høre din mening om de andre bøger...

Er du blevet bidt af de historiske romaner, kan jeg varmt anbefale Ken Follet, hvis du ikke allerede har læst noget af ham...

Kiir sagde ...

Det er en rigtig god historie, selvom jeg godt kunne forestille mig, den er lidt tung på bog. Har du set filmene? :)

Elisa With Nielsen sagde ...

Lyder som en god bog, men er ærgeligt, meget af handlingen bliver afsløret bag på bogen, så går spændingen lidt væk, synes jeg.

Du er velkommen til at tage et kig forbi min blog og min give away, hvor 2 heldige læsere hver vinder et gavekort på 200kr(:

http://kreaman.blogspot.dk/2012/08/give-away.html