søndag den 30. december 2012

Anmeldelse: Afvigeren (Divergent #1)Dette er en sponsorgave fra forlaget Alvilda, som jeg modtog til bogbloggertræffet her i efteråret. De holdninger der kommer til udtryk, er 100% mine egne.

Titel: Afvigeren
Org. titel: Divergent
Serie: Divergent #1
Forfatter: Veronica Roth
Forlag: Alvilda
Sider: 430
Sprog: Dansk

Fra forlaget: Tris lever i en postapokalyptisk verden, hvor samfundet er inddelt i fem faktioner.
Som 16-årig skal hun vælge, hvor hun hører til. Hendes valg vil diktere hendes venner, hendes idealer, hendes tilværelse. Det er et valg for livet.
I sjældne tilfælde er der nogen, som falder uden for kategori.

Hun afviger. Hendes liv er i fare.

Anmeldelse: Med en rating på 4,38 ud af 184.869 afgivne stemmer på goodreads, så var mine forventninger naturligvis også relativt høje. Jeg vidste ikke, hvad bogen handlede om, jeg havde hverken læst omtalerne eller bogen bagside, så jeg gik ind til det med åbent sind. Jeg vendte de første 100 sider i bogen med håb om, at det blev bedre. Det gjorde det ikke. Denne bog havde så stort potentiale, men udnyttede det ikke. I stedet faldt den totalt til jorden for mig. Det univers bogen foregår i, er hverken forklaret eller uddybet og det gav altså store huller i historien. Hvorfor er landet, byen eller verden (eller hvad det nu er) opdelt i fem faktioner? Det er muligt, det bliver forklaret i bøgerne længere henne i serien, men det føltes bare ugennemtænkt på mig.
Ligeledes var jeg ligeglad med karaktererne. Tris, hovedpersonen...jeg kunne ikke være mere ligeglad med, om hun fik hjertestop og faldt død om. Det er hårdt sagt, men så ville bogen i det mindste slutte ;) Hendes venner, familie og flirt var jeg også ligeglade med. De var så flade og intetsigende. Jeg kunne ikke mærke nogen kemi mellem Tris og hendes flirt, men på den anden side kunne jeg slet ikke mærke kemi mellem mig og bogen, så det har helt sikkert også haft noget at sige ;)
Sproget er det, der gjorde det for mig. Det skal forstås på den måde, at havde det været bare lidt ringere, så havde jeg opgivet bogen. Det var dog til at holde ud, adskilte sig ikke synderligt fra andre ungdomsbøger, og det gjorde bogen til en relativt hurtig firnøjelse. Det kommer nok ikke rigtig bag på nogen, at jeg ikke vil læse resten af serien.
Når det så er sagt, så var bogen altså heller ikke værre. Den er fin som ferielæsning, når man ligger på en strand og ser ud over det caribiske hav og har en mojito i hånden.

3 +'er: 
- Let og hurtig læsning.
- Simulationstestene.
- Egnethedsprøverne.

3 -'er:
- Stort potentiale, som bare ikke bliver udnyttet.
- Flade, intetsigende karakterer.
- Et univers der slet ikke bliver forklaret eller uddybet.

Karakter 1-5:

1 kommentar:

Piskeriset sagde ...

Ævæv - jeg har nemlig også læst positive anmeldelser af bogen, så det er ærgerligt, at den overraskede negativt.