søndag den 30. september 2012

Anmeldelse: Spillets byDenne bog er et anmeldereksemplar fra Lise Bidstrup selv, holdningerne er 100% mine egne.

Titel: Spillets by
Org. titel: Spillets by
Serie: ---
Forfatter: Lise Bidstrup
Forlag: Høst & Søn
Sider: 343
Sprog: Dansk

Fra forlaget: Kimo bor sammen med sin familie i Urban Vertikali, en verden, hvor indbyggerne har været tvunget til at bygge virtikalt op i luften. De fattigste bor nederst, de rigeste øverst og der er ingen kontakt imellem de forskellige niveauer. Da det årlige realityshow, Rangstigen, skydes i gang, opdager Kimo til sin forfærdelse, at hun er en af deltagerne. Godt nok er hovedpræmien et liv i rigdom på øverste niveau, men da Kimo i forvejen bor på det næstøverste har hun umiddelbart intet at vinde, men alt at tabe. For vinder du ikke, dør du …

Anmeldelse: Da jeg først modtog bogen, må jeg indrømme jeg tænkte "åh nej." Det lød alt for meget som The Hunger Games og jeg har et lidt ambivalent forhold til bøger, der lyder meget som om de er kopier af andre. Efterhånden som jeg kiggede mere på bogen, blev jeg alligevel positivt stemt. De første 50 sider vendte den første følelse tilbage; The Hunger Games om igen! Efterhånden som jeg kom længere ind i bogen,  var det faktisk ikke helt så slemt alligevel.
Sprogligt kan man godt mærke, det ikke er Lises første bog. Hun skriver i et let og flydende sprog, som samtidig er nuanceret. Det var en rigtig god følelse, at læse en velskrevet dansk bog.
Hvis denne bog var kommet før The Hunger Games, så havde min begejstring uden tvivl været noget større. Der er ikke noget trekantsdrama, men ellers har den mange ligheder med THG. Rangguruerne, forskellige niveauer, kun én vinder af spillet osv. Det bryder jeg mig ærlig talt ikke rigtig om. Selv slutningen var næsten en kopi. Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår, hvorfor man ikke kommer op med sine egne ideer. Når det så er sagt, så var det et friskt pust på den danske ungdomslitteraturs scene. Ja, jeg er temmelig splittet egentlig. Jeg kunne godt lide bogen, men det strider bare lidt imod mit princip mht. plottet, uanset hvor meget jeg så prøver at se bort fra det.
Karaktererne i bogen føles lidt flade. Der bliver i starten lagt lidt op til, at Kimos bror befinder sig i en konflikt med sig selv, men vi hører ikke rigtig mere til den - desværre. Jeg kunne godt bruge en lidt længere slutning, hvor jeg hører om, hvordan det dels går med Kimo og hendes familie, men også hvordan det går Jorn og Urn og deres familier.
Generelt set var det en hyggelig læseoplevelse og det er også det der gør, at karakteren bliver som den bliver.

3 +'er: 
- Let og hurtig at læse.
- Jorns karakter.
- De små guldsmede der fungerer som kameraer, det synes jeg var lidt sjovt.

3 -'er:
- De mange paralleller med The Hunger Games.
- For hurtig slutning.
- Karaktererne.

Karakter: 3/5

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det kan jo også være at hun har fundet på sit eget. Jeg har lige læst den færdig for ca. 1 uge siden, og synes den er mega god. Kan godt se den minder om The Hunger Games, men alligevel ikke helt. Jeg giver dig ret i at det er en for hurtig slutning, men alligevel synes jeg den er god.
Ved godt det bare er din menning det du har skrevet, men her er min også:-)

Anonym sagde ...

Har lige læst at hun først læste The Hunger Games efter hun havde skrevet bogen, og var selv irreteret over lighederne.