torsdag den 5. juli 2012

6. juli festlighederne

Efter at være blevet voksen er jeg begyndt at holde af min families traditioner. 5. og 6. juli byder på en del traditioner og det her indlæg vil fortælle lidt om dem og om historien bag :)

Jeg skal gøre det historiske kort:
I 1849 besatte slesvigholstenske soldater Fredericia i en krig om landegrænsen. Danskerne besluttede at angribe dem og der blev derfor planlagt et angreb på fjenden. 19.000 danske soldater gik d. 6. juli kl. 01.00 til angreb på de 14.000 slesvigholstenske. Vi vandt slaget og ved solnedgang var slesvigholstenerne på flugt. Der døde 512 danske soldater, heriblandt general Olaf Rye, og 1344 blev såret. Det er dette slag vi hvert år mindes og fejrer i Fredericia d. 5. og 6. juli.Programmet for festlighederne er rigtig langt, så jeg nøjes med at fortælle om det, min familie og jeg tager del i:

5. juli:
Kl. 20: Koncert ved Krigergraven med Fredericia Jernbaneorkester
Kl. 20.15: Kranselægning ved Krigergraven, umiddelbart efter tappenstreg til Landsoldaten med Fredericia Jernbaneorkester.
Kl. 20.45: Koncert ved Landsoldaten med Fredericia Jernbaneorkester.
Kl. 22: Flagene tages ned på Landsoldatpladesen
Kl. 22.03: Fakkteltoget afgår fra Landsoldatpladsen, salut med 3. punds kanonerne fra Prinsessens Bastion.
Kl. 22.45: Fakkeltoget ankommer til Bülows Plads, hvor der tændes bål og holdes tale.

6. juli:
Kl. 06.30: Kanonsalut fra Prins Georgs Bastion (27 skud). Gammel Vagt opstilles ved Landsoldaten.
Kl. 07: Reveille fra Landsoldaten gennem byen og tilbage til Landsoldaten.
Kl. 08: Dannebrog hejses over Prinsens Port.
Kl. 11: Processionen afgår fra Bülows Plads i sørgemarch til Krigergraven. salut med 3. punds kanonerne fra Prinsessens Bastion.
Kl. 11.25: Processionen ankommer til Krigergraven. Sange og taler.
Kl. 11.45: Afmarch fra Krigergraven til Landsoldaten.
Kl. 11.55: Ankomst til Landsoldaten.

Derudover er der jo ting, der ikke står på programmet; f.eks. øl i Pakhuset ;) Vi sidder dernede 5. juli om aftenen og drikker øl og sodavand mens vi venter på klokken bliver 22. Der plejer at være rigtig hyggeligt, især de år, hvor det er tørvejr. Derudover plejer min mor og mormor at have rødt og hvidt tøj på d. 6. juli, men det er ikke en tradition jeg har taget til mig, udover at jeg i år har malet mine negle røde med hvide prikker ;)
Da jeg var lille fik vi altid morgenmad inde i byen hos min farmor og farfar, da vi havde været inde og høre kanonerne og gået med rundt fra kl. 7 til 8 d. 6. juli om morgenen. De er begge døde nu, så nu kører vi hjem og spiser, inden vi skal derind igen til kl. 11.
Vejret ser heldigvis godt ud i dag, så jeg krydser fingre for at det holder til i aften og også i morgen. Det er nu engang festligst i solskin. Og så skal jeg prøve at huske at få fyret et par billeder af, så i kan få lidt stemning med :)

2 kommentarer:

Lecia sagde ...

HUSK KAMERA! <3

Frk. Hyms sagde ...

Jeg glæder mig til at læse dem, men har desværre ikke starten på serien, så den må jeg lige have fat i først :D

Fedt nok med så store traditioner, var det så et par gode dage?